Van-e optimális vércukorszint? - Király Fitness

Király Fitness

Tudván tudjuk, hogy az emberek hajlamosak túlzásokba esni, főként, ha fogyásról van szó. Nem esznek cukrot, sokan teljesen mindent megvonnak maguktól a vágyott cél elérése érdekében. Ám ez a cél egy keserű végeredmény lesz, ha közben összeesel. Beszélgessünk arról, mi számít kiegyensúlyozott vércukorszintnek, íme egy kisokos csak nektek.

Tisztázzuk, hogy teljesen optimális egyetlen jó érték nem létezik

Az sem jó, ha magas, de az sem, ha alacsony. Illetve, nem is igazán lehet általánosságban alacsony, magas, vagy optimális vércukorszintről beszélni, ugyanis mások a célértékek étkezés előtt és után, illetve még számos egyéb tényezőt figyelembe véve a célértékek is valamelyest rugalmasabban kezelendők, hiszen ahány generáció, annyiféle kor, szervezet típus, stb. Mi hát a helyes út az optimális vércukorszinthez és mennyi az az annyi?

Laboratóriumban mérve ≤ 6,0 <7,5
Önkontrollosan mérve ≤ 5,5 <7,5

 

 

Mi történik, ha nem normális a vércukorszintünk?

Ha túlzottan leesik a vércukorszint (hipoglikémia), az alábbi tüneteket tapasztalhatod: remegés, izzadás, fáradtság, levertség, fejfájás, ingerültség. Ennek ellenkezője a túlzottan magas vércukorszint (hiperglikémia) akutan ritkán fordul elő. Ha valakinek tartósan magas a , az alábbi szövődményekkel kell számolnia: A szokásosnál szomjasabb vagy éhesebb, bőre száraz vagy viszkető, a szokásosnál fáradtabb vagy álmosabb, jelentkezhet homályos látás/látásromlás, fogékonyabb a fertőzésekre, lassabb a sebgyógyulás, nagyobb mennyiségű vizeletürítés.

Tévhit, hogy mindenkinek a napi 5-szöri étkezés a legjobb!

Tévhit, hogy mindenkinek 5-ször kell enni naponta. A kulcs a rendszerességen van. Persze, itt is érdemes tisztázni a rendszerességet, ugyanis, ha valaki napi 2-szer eszik, vagy 7-szer, az is rendszeresnek mondható, de közel sem követendő. Az általános javaslat napi 3-5 étkezést jelent. 

Így befolyásolják a vércukorszintünket az élelmiszerek

Minél alacsonyabb egy élelmiszer glikémiás indexe, vagy a glikémiás terhelése, annál kevésbé emeli a vércukrot és annál kevesebb inzulin kell a feldolgozásához. Ez nem azt jelenti, hogy minden, ami magas glikémiás indexű, azt nem szabad fogyasztani, sőt. Az ételeinkre mátrixként kell tekinteni, hiszen ezek többnyire többféle összetevőből állnak. Reggelire sem magában eszünk egy kiflit vagy egy szelet kenyeret, hanem kerül rá valamilyen zsiradék, fehérjeforrás, illetve jó esetben zöldséget is eszünk mellé. Ez pedig vércukorszint emelő hatás szempontjából kiegyensúlyozott lehet.

Bármilyen kérdésetek, kérésetek van a témával kapcsolatban, megtaláltok minekt a Nagyvárad téren, illetve Facebookon és Instagramon is, mi azért vagyunk, hogy segítsünk!  Csodás hétvégét mindenkinek!

A képek csak illusztrációk.

Hozzászólás