Tudj meg mindent IS az izomlázról - Király Fitness

Király Fitness

Ha kitartó vagy, és folyamatosan nyomod az edzéseket, előbb-utóbb tuti, hogy te is megtapasztalod az izomláz szépségeit, vagy mégsem? Mi okozza? Mivel javíthatunk rajta? Meddig tart? Sok-sok tévhit kering az izomlázzal kapcsolatban, ma erről fogunk egy kicsit bővebben beszélni azért, hogy eloszlassuk a hamis tényeket.

Mi is pontosan az izomláz?

Ha az izmokat túlterheljük, óhatatlanul begyulladnak. Ennek következménye a fájdalmas érzet, az izomláz. Edzés terén az izmokat terhelni nagyon is szükségszerű, hiszen éppen így tudsz fejlődni. Ugyanis a magas „égetés” által az izomrostokban mikrosérülések keletkeznek. Ellenben nem mindig minden esetben van jelen az izomláz, sokkal inkább olyan embereknél fordul elő, akik többnyire sport nélkül tengetik mindennapjaikat, s nincs terhelve szinte semennyire az izom. Elég egy egyszeri 30 perces edzés, s már érezhető is. Másoknál, akik rendszeresen sportolnak, sokkal kevesebbszer érzékelhető.

Rá kell edzeni az izomlázra?

Az, hogy a rádolgozás segít a bajon, részben igaz is, ugyanis az új edzés beindítja a véráramlást az adott területen, s eltávolítja a salakanyagokat. Magyarul, ha ráedzünk 1-1 izomlázas területre, jó az esély van arra, hogy megszűnik a fájdalom. Ez a módszer tökéletes az állóképességi sportoknál, de nem lehet megoldás testépítés és erősportok esetében. Mégis miért? Azért, mert az újbóli edzések képesek meggátolni a regenerálódást.

Most akkor jó vagy rossz az izomláz?

Tisztázzuk, ahány ember, annyi féle izom, tehát előfordul, de nem szükségszerűen mindig mindenkinél. Se nem jó, se nem rossz, hiszen az izom nem egészséges állapotát jelzi, ellenben ha igazán fáj, akkor tuti, hogy keményen edzettünk, mert megterheltük izmainkat. Mindenki döntse el maga, mit is gondol róla.

Hogyan tudjuk elmulasztani?

A fentiek ellenére átmozgató/pumpáló kis súlyos edzéssel  be lehet durrantani az adott izmot a cél érdekében, és az izomláz valószínűleg el fog múlni. Csinálhatunk kiegészítő sportot, amelyek hatnak az adott izomra, de teljesen máshogy, így nem okoznak problémát a regenerálódásban. Pl. lábedzés után elmúlhat az izomláz a futástól, vagy mellezés után az úszástól. Segít a helyes tápanyagbevitel is, hiszen hamarabb regenerálódnak az izmok.

Ha egy kicsit lightosabban szeretnénk elmulasztani, vagy legalább csökkenteni a fájdalmat, jó tipp a meleg vízben fekvés, a borogatás, sőt még a szauna is, ugyanis a meleg fokozza a vértkeringést, tehát hamarabb beindul a  regeneráció.  Ám ilyenkor a hideg borogatás is segíthet, hiszen képes lehúzni a gyulladást az adott izomról. Ami még pluszban jót tehet, barátunk a glutamin, a BCAA és az L-karnitin. Edzés után és akár előtte is pedig természetes az antioxidánsok, pl. 1-1 g C vitamin használata.

Reméljük, sikerült egy kicsit tisztább képet kapnotok arról, mi is az izomláz, milyen gyakran fordul elő, s mivel enyhíthetjük a fájdalmat. Ne hidd azt, hogy nem edzettél keményen, ha éppen nem érzel kemény fájdalmat 1-1 edzés után. Emberfüggő a folyamat, nincsenek tények.

Csodás hétvégét mindenkinek, s ne feledjétek, mindenkit várunk Pünkösd hétvégén is nagyon-nagyon szeretettel Király Fitness termünkben az alábbi nyitva tartás szerint:

Szombat (06.04): 10:00-16:00

Vasárnap (06.05): 10:00-16:00

Hétfő (06.06): 10:00-16:00

Eddz a legjobbakkal a legkirályabb helyen!

A képek csak illusztrációk.

Hozzászólás