Szánj időt a bemelegítésre, ezért elengedhetetlen - Király Fitness

Király Fitness

 

Veled is előfordult már, hogy egész edzés alatt úgy érezted, valami nem stimmel? Kedvetlen és nehézkes voltál, kezeid és lábaid pedig mintha ólomból lettek volna? Ráadásul másnap szörnyű izomláz gyötört? Fogadjunk, hogy nem melegítettél be rendesen, pedig ahhoz, hogy a végtagjaid megfelelően szolgáljanak téged, először neked kell alkalmozkodnod hozzájuk. Lássuk, miért annyira fontos is ez és hogyan csináljuk.

Mi a célja a bemelegítésnek?

Az edzés előtti bemelegítés felkészíti a szervezetedet a fokozott fizikai igénybevételre. A teljes test átmozgatása segíti az izmok és az ízületek vérellátásának növelését, illetve az anyagcsere felgyorsítását. Amint az izmok hőmérséklete növekszik a gyakorlatok hatására, az oxigénellátás is javul. Az edzés előtti bemelegítés akkor hatékony, ha a sportoló kimelegszik és izzadni kezd. Ekkor a szervezet hűteni kezdi magát, kialakul, és fenn is marad a hőtermelés-hőleadás egyensúlya az edzés során. Az izzadás révén ráadásul a salakanyagok is távoznak, ez pluszban szuper!

Mi történik bennünk bemelegítés közben?

A fokozatos terhelés hatására nő a lélegzetvételek száma, több oxigén kerül a szervezetbe és ezáltal nő a vér oxigénszintje. Fokozódik a pulzus, a szív gyorsabban pumpálja a vért az erekbe, így az oxigéndús vér gyorsabban eljut az izmok hajszálereibe is. A vérbőség hatására nő az izmok hőmérséklete, ezáltal az izomrostok rugalmasabbá válnak, csökken az izomsérülések, izomszakadások, húzódások kockázata, ami azért  a sportolóknál igen csak fontos szempont.

Lélekben is segít felkészülni

A bemelegítés során a testünk átmozgatása mellett fejben is felkészülünk az előttünk álló feladatra. Mentális ráhangolódás nélkül igen csak csökkenhet az edzés hatékonysága és a szellemi felkészülés hiánya, plusz tipp a motivációs zene hallgatása, így aztán garantált az erő fejben is.

Hogyan melegítsünk be?

A bemelegítést lassan kezdjük, óvakodva a hirtelen mozdulatoktól, nehogy sérülés legyen a vége. A terhelést fokozatosan növeljük, nem szabad egyből a közepébe vágnunk! Ügyeljünk a normál légzésre. Ha jól sejtem, te is éreztél már szúró érzést a hasad oldalának tájékán néha-néha futás közben, amikor a suliban felmérés volt, igaz? Nos, ezt szeretnénk elkerülni, nagyon fontos a megfelelő légzés! Ami pedig még elengedhetetlen, az a helyes testtartás. Ez a folyamat eltarthat pár percig, akár 15-20 is lehet, attól függően, neked mik az igényeid.  Választhatsz, gimnasztikát, fej-és törzs körzést, néhány perces futást, ugrálást, a lényeg, hogy kezdj el mozogni.

Ne akard, hogy edzésed után egy hétig izomlázad legyen, illetve azt sem szeretnénk, ha hirtelen megerőltetnéd magad. Nálunk, a Király Fitnessben szuper edzőkkel találkozhatsz, akik mind-mind segítenek neked kialakítani a TE saját edzéstervedet, beleértve a bemelegítést is, várunk nagy szeretettel!

A képek csak illusztrációk.

 

 

Hozzászólás