Minden egyben, amit az elhízásról tudni lehet - Király Fitness

Király Fitness

 

Az elhízás a zsír rendellenes vagy túlzott felhalmozódása, amely kockázatot jelent az egészségre. Hamburger, pizza, megannyi tésztaféle és édesség felelős csak a zsírpárnákért? Azt is jó lenne tudni, mit tehetünk ellene igaz? Íme egy kisokos, amiből mindent megtudhatsz!

Elterjedt módok, amikkel megállapíthatod, hogy túlsúlyos vagy-e vagy sem

Az első a testtömeg-index (BMI), amelyet úgy számítanak ki, hogy megszorozzák a testsúlyt kilogrammban a magasság négyzetével méterben. Ezt a következőképpen értelmezzük:

  • 18,5 alatt súlyosan alultáplált,
  • 18,5-20 alultáplált
  • 20-25 egészséges
  • 25-30 túlsúlyos
  • 30-40 elhízott
  • 40 fölött kórosan elhízott

A BMI azonban nem mindenkinél pontos, mert ha valakinek a magasabb izomtömeg miatt több a súlya, őt is elhízottnak tekinti.

A másik egyszerű mérési lehetőség a derékmérés. Férfiaknál 94 cm, nők esetében 80 cm feletti derékkörfogat szintén a túlsúly mutatója.

Mivel alkatunk, életmódunk, genetikánk igen csak befolyásolja a testösszetételt, így erre a legjobb módszer a testösszetétel mérés. Egészséges testzsírszázalék nőknél 22-32%, férfiaknál fiatal korban 9- 20%, míg idősebb korban 25%ig.

Az elhízás egészségügyi hatásai mindenre kihatnak!

Az extra zsír hordozása súlyos egészségügyi következményekkel jár, mint például a szív- és érrendszeri betegségek (főleg szívbetegség és stroke), a 2-es típusú cukorbetegség, a mozgásszervi rendellenességek, és néhány rák (endometrium, emlő és vastagbél). Ezek a körülmények korai halált és jelentős fogyatékosságot okoznak. Éppen ezért kiemelten fontos erre odafigyelni, és ha úgy érezzük, probléma van, azonnal orvoshoz fordulni!

Melyek is pontosan az elhízás leggyakoribb okai?

Fizikai inaktivitás

Napjainkra jellemző az ülőmunka és az autóval való közlekedés. Pihenésként is jellemzően TV-t néznek, interneteznek az emberek, vagy számítógépes játékokat játszanak egész hétvégén. Ha pedig nem vagy elég aktív, nincs rendszeres edzés a napjaidban, akkor nem használod fel az elfogyasztott étel által biztosított energiát, és ezt az elfogyasztott extra energiát a test zsírként tárolja.

Rossz étkezési szokások

Az étrend kalória, tápanyag tartalma jelentősen befolyásolja a súlyunkat. A túlevés, a magas kalóriabevitel súlygyarapodáshoz vezet. A zsírokban, cukrokban gazdag feldolgozott élelmiszerek, gyorséttermi menük plusz kalóritartalmával nem tud mit kezdeni a szervezet. Depresszió esetén is megfigyelhető néhány embernél a túlevés.

Genetika

A genetika hatását még vizsgálják, mert az megfigyelhető, hogy az elhízott szülők gyerekeinél gyakrabban frdul elő túlsúly, de természetesen ezt az étkezési szokások, életmód is befolyásolja.

Betegségek

Vannak bizonyos betegségek,melyek hozzájárulnak az elhízáshoz, mint például a pajzsmirigy alulműködés vagy a Cushing-és a policisztás petefészek szindróma is hajlamosító tényező.  Ha azonban az ilyen állapotokat megfelelően diagnosztizálják és kezelik, akkor kevésbé kell akadályt jelenteniük a fogyásnak.

Pszichés okok is szerepet játszhatnak a hízásban, éppen ezért ajánlott ilyen esetben pszichológushoz, vagy olyan szakemberhez fordulnunk, aki segíthet kitörni ebből az állapotból.

Mikor lesz eredményes a diétád és a fogyókúrád? Ezt már korábbi cikkünkben olvashattad, ami láthatod, hogy ezért kiemelten fontos tényező. Ha bármikor segítségre lenne szükséged saját fogyókúrás utadon, mi minden egyes nap rendelkezésedre állunk a Nagyvárad téri Király Fitness teremben!

A képek csak illusztrációk.

 

Hozzászólás

KOSARAD
  • A KOSARAD ÜRES, VÁLASSZ TERMÉKEKET.