Mennyi vizet kellene innunk valójában? - Király Fitness

Király Fitness

A nagy meleg magával hozza a többet kellene innunk szabályt, hiszen szervezetünknek ilyenkor még több folyadékra van szüksége. Sok statisztika állítja az átlagos 2 liter/napos vízfogyasztást, ami korán sem annyira megalapozott. Milyen mennyiségű folyadékra van szükségünk ténylegesen a mindennapok során? Ezt a témát feszegetjük a mai napon.

Ha eszem is iszom közben

Tudtad, hogy minden, amit megeszünk, szintén tartogat vizet számunkra? Ugyanis amit megeszel, az vizet is tartalmaz, a nyers zöldségek és gyümölcsök ráadásul kifejezetten sokat: a görögdinnye és az eper például több mint 90 százalékban vízből áll. De természetesen ahány ember, annyiféle étrend, a különböző étrendek pedig más-más mennyiségben tartalmaznak vizet, mégis fontos, hogy minden összeadódik és hozzájárul szervezetünk hidratálásához.

Ha mást iszom, mint víz, az is folyadék

Kávé, tea, cola, bármilyen folyadék jól jön a szervezetnek, főleg a nagy forróságban, persze ez nem jelenti azt, hogy folyton ezeken és hasonló italokon kellene élnünk, csupán fontos a mértékletesség!

A nagy kérdés a mennyit is?

A valódi kérdés tehát az, hogy az elfogyasztott élelmiszerekkel, vízzel és egyéb folyadékokkal együtt mennyi vizet kell naponta bevinnünk a szervezetünkbe?  A nagy igazság az, hogy nincs egyetlen jól bevált recept számunkra. Személyes szükségletünk a többi között függ korunktól, testsúlyunktól, általános egészségi állapotunktól, fittségünktől sőt még az éghajlattól is. A National Academies of Sciences a nők számára körülbelül 2,7, a férfiak számára pedig 3,7 liter mennyiségű vizet javasol naponta. Ez azonban csak egy általános iránymutatás, amely nem támaszkodik egyértelmű tudományos tanulmányokra.

Ha mégis szeretnénk konkrétumokat megtudni, muszáj a szervezetünkre hagyatkoznunk. Testünk szomjúsággal jelzi, ha hidratációs szintje csökken, amire pedig a víz a legjobb orvosság.

A megoldás tehát pofon egyszerű!

Hallgass önmagadra, hallgass a szervezetedre. Te is hallottad már azt a mondást, hogy az nem túl jó, amikor már azt érzed, nagyon szomjas vagy? Aki eleget iszik, állítólag nem szabadna durván éreznie. Ne várd meg, míg jelez a tested, hidratálj, amennyit csak tudsz. Még előttünk állnak a nyári hónapok, itt az ideje nemcsak a beach body-ra fókuszálni, hanem egy kicsit belülről is simogatni önmagunkat. Ha pedig tanácsot szeretnél kérni életmódoddal kapcsolatban, nálunk, a Király Fitness teremben profi edzők, egy szuper életmód tanácsadó és családias hangulat fogad a hét bármely napján! Ne feledd, a legKirályabb emberek között izzadhatod a „folyadékod”.

A képek csak illusztrációk.

 

Hozzászólás