Agy-izom kapcsolat - Király Fitness

Király Fitness

Az agy-izom kapcsolat, az egyik lehető legfontosabb fogalom a testépítők számára.

Jelentése: Izomtudat, egy olyan képesség, mely a teljes testre kiterjed. Lényege a különböző gyakorlatok során csak az adott célizom izolált megmunkálása, terhelése. E képesség elsajátításához kemény munkára van szükség, akár évekbe is telhet.

Természetesen nem egyszerű feladat a teljes testen alkalmazni, hiszen míg egy tricepsz vagy bicepsz erősítő gyakorlatnál el tudjuk különíteni a két izomcsoportot, addig egy hát izomzat különböző izmainak külön dolgoztatása igen csak nagy feladat még a gyakorlottak számára is. Rengeteg gyakorlással, türelemmel és koncentrációval érhető el ez a tudásszint.

Az agy-izom kapcsolatot nevezhetnénk egy érzésnek is. Az érzés, amikor az edzés során az edzett izmunknál érezzük, ahogy a véráramlását és a többi izmunk kizárását.

Izomtudat csak 100%-os koncentráció mellett valósítható meg. A gyakorlatokat teljes kontroll alatt kell elvégezni a siker elérése érdekben.

Ha a sportoló mindenféle koncentráció nélkül a súlyokat csupán A-ból B-be helyezi, akkor nem alkalmazza az agy-izom kapcsolatot. Az izomtudat abban fog megnyilvánulni, hogy a gyakorlat elvégzése során az adott izmot összehúzza az ellenállással szemben, majd kontrolláltan kinyújtja.

Nem arra kell koncentrálni, hogy az adott súlyt ki tudjuk-e nyomni, vagy meg tudjuk-e emelni, hanem arra, hogy csak az adott izmot próbáljuk meg munkára fogni. Fontos, hogy a választott súly ne legyen túl megterhelő számunkra, találjuk meg az optimális nehézséget ahhoz, hogy elérjük célunkat, azaz megfelelően stimulálhassuk az izmunkat.

 

Tanácsok az izomtudat eléréséhez:

  • Idő, türelem:

Nem szabad siettetnünk magunkat, az agy-izom kapcsolat kialakításához megfelelő időnek kell eltelnie. Általában évek múltán jut el oda a sportoló, hogy egy igazán kifejlődött izomtudattal rendelkezzen.

  • Koncentráció:

Arra kell koncentrálnunk a gyakorlat elvégzése közben, hogy az adott izom összehúzódjon és megnyúljon. Folyamatos törekedést, koncentrációt igényel a tudás megszerzése, melyhez a rendszeres izom stimulálások nagyban hozzájárulnak.

  • Kitartás:

Csinálni kell napról napra, hétről hétre és nem szabad feladni. A fejlődés izomzatunkon is látható lesz, mely az izomtudat elérésében is nagy szerepet játszik.

  • Szabályos végrehajtás:

A szabályos kivitelezésre való törekvés is segíthet az agy-izom kapcsolat kialakításában.

 

Anatómiailag:

Az izomrostjainkat a gerincvelőben elhelyezkedő α motoneuronokon keresztül irányítja a központi idegrendszer.

Az agykéreg közvetlenül vagy közvetve képes működtetni az α motoneuronokat az akaratlagos mozgások során.

A kisagy fontos szerepet játszik az izmok és inak megfeszülése esetén, hiszen folyamatosan információt kap a mozgás során kialakult ízületi mozgáskiterjedésekről. Képes koordinálni az izomcsoportok működését, emellett szerepe van az izomtónus, a testtartás és az egyensúlyozás szabályozásában is.

A bazális ganglionok, azaz törzsdúcok is szerepet játszanak az izomtónus és a mozgások szabályozásában. Képesek vezérelni a megfelelő mozgásformák kiválasztását és elindítani az akaratlagos mozgásokat.

 

Hogyan tudjuk kiépíteni az agy-izom kapcsolatot?

El kell fogadnunk, hogy az eredményt nem egy edzéssel, hanem a kiindulás napjától kezdve hosszú időn keresztül, rendszeres (szinte minden napos) testedzéssel érhetjük el.

Most kell elkezdeni az edzést! Nem holnap, nem hétfőn és nem január elsején.

Szükség lesz koncentrációra, motivációra, türelemre és céltudatosságra.

Élj segítséggel. Legyen az egy hozzáértő barát, rokon, de lehetőleg személyi edző a megfelelő szakmai háttér és tudás miatt.

Ne feledjük: A helyes végrehajtás elérése érdekében a profi testépítők is alázattal edzettek és évekig fejlesztették magukat.

 

 

 

Zavaczki Renáta

ELTE PPK hallgató

 

 

 

Forrás:

Naturalstrenght.hu (é.n.) Az agy-izom kapcsolat

http://www.naturalstrength.hu/brain_muscle_connection.html

Letöltés: 2021.11.05.

 

Shopbuilder.hu (2019) Agy-izom kapcsolat

https://shopbuilder.hu/agy-izom-kapcsolat-a5154

Letöltés: 2021.11.05.

 

Bress, R. (2021) Így csináld, hogy eredményes legyél!

https://www.vitalzone.hu/testepites-szabalyosan.html

Letöltés: 2021.11.05.

Hozzászólás