Táplálkozás és immunerősítés
Image Alt

Király Fitness

  /  BLOG   /  Táplálkozás és immunerősítés

A téli hónapokban nagyobb hangsúlyt fektetünk az immunerősítésre és a betegségek megelőzésére. Ilyenkor az őszi- téli időszakban találkozhatuk a legtöbb multivitamin vagy probiotikum reklámjával is. Való igaz, hogy a szervezetünk akkor tudja felvenni a harcot a betegségekkel szemben, ha jól táplált, nincsenek hiánybetegségeink és a bélflóránk is egészséges. Azonban ezek a termékek mit sem érnek, ha a táplálkozásunk alapvetően hiányos.

A másik oldalról számos diétáról olvasunk, hallunk, naponta ömlenek ránk a legújabb táplálkozási irányzatok. Különböző böjtölés technikák, tápanyagokat elválasztó vagy drasztikusan csökkentő diéták talán csak egy része, a hétről-hétre megjelenő trendeknek. Érdemes tudni, ha tartósan megvonjuk valamelyik tápanyagcsoportot, akkor egy idő után a hiányállapot fog beállni. A szervezetünk megfelelő működéséhez szükségünk van a fehérjék, szénhidrátok, zsírok megfelelő arányú bevitelére, ezen túl a növényekben található hasznos anyagokra.

Nézzünk néhány élelmiszert, melynek fogyasztása hozzájárul a védekező rendszer jó működéséhez.
Szezonális zöldségek és gyümölcsök:

Az okostányér ajánlása szerint napi legalább 4 adag zöldség vagy gyümölcs elfogyasztása ajánlott. Ez nem véletlen, hiszen ezek kiváló szénhidrát-, vitamin- és ásványi-anyag tartalommal bírnak.

Szénhidrátok közül az élelmi rostok élettani hatását emelném ki:

nemcsak elősegítik az egészséges emésztést, csökkentik az obstipáció (székrekedés) kialakulásának rizikóját, de így rövidebb idő marad a toxikus anyagok székletből való visszaszívódására. Ezáltal csökken egyes daganatok kialakulásának esélye. Másrészt vastagbélbe jutó rostok egy része az ott élő baktériumoknak szolgál táplálékul, elősegíti ezek szaporodását és ezzel együtt ezek védelmi funkcióját. Az egyes mikróbák hatással vannak az immunrendszerre és akár a hangulatunkra is közvetlenül befolyásolják. A zöldségek és gyümölcsök számos fitonutriensa forrásai is. Ezek a növények azon szerves alkotóelemei, melyek kedvező hatással vannak az egészségre. Ilyen fitonutriensek például a karotinoidok, flavonoidok, antocianidinek, fitoösztrogének, polifenolok stb.. Polifenolokban gazdag a zöldtea, szőlő, citrusfélék, gránátalma, bogyós gyümölcsök, brokkoli, áfonya. A teában lévő polifenolok, erős antioxidánsok (azok a vegyületek, amelyek az oxigénből keletkező reaktív intermedierek toxikus hatásaival szemben védenek.). Így jótékony hatása van az oxidatív stressz okozta sejtkárosodás következtében fellépő betegségek megelőzésében. Az antocianidineknek köszönhetik a sötét, vöröseskékes színüket a bogyós gyümölcsök (fekete és piros ribiszke, málna, áfonya stb.), a bordó színét a cékla, a meggy, vagy a mély lila színét a padlizsán. Antocianidinekben gazdag az áfonya, eper, kék szőlő, vöröskáposzta, cékla, fekete és piros ribizli, retek, cseresznye, meggy. Meg kell említeni a kakaót és a belőle készült nagyobb kakaótartalmú étcsokoládékat, mint flavonoid forrásokat. Az antioxidáns flavonoidok a kakaóban találhatók, ezért a magasabb kakaótartalmú és kíméletes technológiával előállított étcsokoládékban több ezeknek a vegyületeknek a mennyisége.

Megfelelő mennyiségű és minőségű fehérje:

A makrotápanyagok (energiát adó tápanyagok, azaz fehérje, szénhidrát és zsír) közül immunerősítés szempontjából a fehérjéket emelem ki, pontosabban az azokat felépítő aminosavakból említenék kettőt. A glutamin a nyiroksejtek, fehérvérsejtek és az enterociták (azaz a bélfal sejtjei) működéséhez nélkülözhetetlenek. A glutamin építőköve a glutation tripeptidnek, amelynek antioxidánsként van fontos szerepe. Glutaminból sokat tartalmaz a búzafehérje, a kukorica, szójafehérje és a húsok. Az arginin elősegíti a sebgyógyulást, a nyiroksejtek szaporodását, fokozza a makrofágok és a természetes ölősejtek működését. Ezen aminosavakat vegyes, kiegyensúlyozott táplálkozással biztosíthatjuk.

Többszörösen telítetlen zsírsavak:

Irományaimban gyakran kiemelem a zsírok jelentőségét a táplálkozásban és a megfelelő telített-telítetlen zsírsav arány bevitelét. Sok fogyókúrás irányelv javasolja azonban az olajak és zsírok minimális bevitelét, ami gyakran a magasabb olajtartalmú magvak, ételkészítéshez használt zsiradék tiltásában is megnyilvánul. Igaz, a túlzott telített zsírsav bevitele nem ajánlott, viszont a többszörösen telítetlen zsírsavak hasznosak lehetnek az általános egészségünk megőrzésében is. A magvak, hidegpréseléssel készült olajak a zsírsavak mellett jelentős antioxidáns hatást biztosító vegyületeket (pl. fenoloidok, A- és E-vitamin) is tartalmaznak. Ezen túl busában és hidegtengeri halakban megtalálható ómega-3 zsírsavaknak tulajdonítanak gyulladáscsökkentő hatást.

A jó általános egészség fenntartásához tehát megfelelő táplálkozásra van szükség, azaz olyan élelmiszerek elfogyasztására, amelyek kiegyensúlyozott anyagcserét tesznek lehetővé, valamint ellátják a szervezetet minden fontos tápanyaggal. Táplálékkiegészítők beillesztése előtt érdemes a táplálkozásunkra is nagyobb figyelmet szentelni, ugyanis szervezetünk tápláltsági állapota, energiaellátottsága is meghatározza a védelmi funkcióink működését is.


További cikkek, amik hasznosak lehetnek számodra:


Kövess minket Facebookon: Király Fitness – Nagyvárad tér
Instagramon: Király Fitness – Instagram
Iratkozz fel YouTube csatornánkra: Király Fitness – YouTube