Tanácsok az ünnepekre
Image Alt

Király Fitness

  /  BLOG   /  Tanácsok az ünnepekre

Az ünnepek mindenki számára a családdal töltött idő és a nagy közös étkezések időszaka. Ilyenkor mindenki szeret jókat enni, pihenni és mentálisan is egy picit kiszakadni a rohanó hétköznapokból, az év végi hajrából, vizsgaidőszakból stb. Nem csoda, hogy a lazítással és a finomságokkal elköltött napok -ami gyakran egy hetet is meghalad- hatással lehet a derék méretünkre, ami extra stresszel is ellát bennünket. Mit lehet tenni? Mindenféleképpen kerüljük a végleteket, hiszen az étellel és az étkezéssel való egészséges kapcsolatunk, sokkal előnyösebb, mint egy diétás étel vagy superfood.

A végleteket úgy lehet a legjobban elkerülni, ha készek vagyunk kompromisszumokat kötni, rendszert vinni az étkezéseinkbe és alternatívákat találni. Erre a legjobb mód, ha rendszerezzük az étkezéseinket, megválogatjuk az alapanyagokat, sütés és főzés során megreformáljuk a készített ételeket, süteményeket. Paradox mód, olykor egy nem tipikus diétás ételnek is lehet engedni. Hiszen önmagában egy szelet sütemény nem okoz súlygyarapodást, a rendszeres kilengések, az étkezések miatti stresszelés, rendszertelen és nem teljes értékű étkezések viszont igen. Sőt akár szénhidrát csökkentett ételek, sütemények mértéktelen fogyasztása is hozzájárul a plusz kilók felszedéséhez.

Továbbá a negatív hatásokat fokozhatja, amikor mértéktelen, folyamatos evést -akár diétásnak vélt alapanyagokból- kombináljuk a mozgásszegény, lustálkodós napokkal. Néhány tippel segítek, hogy az Újév ne a felszaladt kilók okozta stressz jegyében induljanak!

A rendszerezett, napi többszöri étkezést érdemes tartani az ünnepek alatt is. Ne szűkítsük le a napi étkezéseink számát egy nagyra a több kisebb helyett. Legalább 3-szor, de inkább 4-5-ször étkezünk egy nap. Ha egész nap semmit nem eszünk és kiéhezetten látunk neki a nagy karácsonyi ebédnek vagy a szilveszteri vacsorának, egészen biztosan jóval több kalóriát veszünk magunkhoz, illetve az emésztőrendszerünket is jobban megterheli, mintha előtte nem hagytunk volna ki étkezéseket. Jelöljünk ki étkezéseket! Fontos, hogy az ünnepi étkezés ne egy egész napos folyamat legyen. Folyamatosan csipegetve észrevétlenül a napi szükségletünk akár kétszeresét is bevihetjük. Kerüljük az unalom evés! Jelöljünk ki étkezéseket: reggeli, ebéd és vacsora. Ezt akár két kis étkezéssel is kiegészíthetjük. Az étkezések között pedig tartsunk legalább 2.5 óra kalóriamentes időszakot, amikor kicsit mozgunk, vizet iszunk és hagyunk egy kis időt az emésztésnek. Figyeljünk az étkezések körülményeire is! Az ünnepi jelleget ne az adja meg, hogy mértéktelenül eszünk, és nagy adagokat fogyasztunk! Inkább mindenből egy keveset vegyünk és a hatalmas tányérok helyett kisebbekkel terítsük meg az ünnepi asztalt. Amikor sok fogás, hatalmas kínálat és adagok állnak rendelkezésünkre, hajlamosak vagyunk hatalmas adagokat szedni, akár repetázni is. A tányér méretén túl segíthet, ha lassan eszünk, így megelőzhetjük, hogy az éhségérzet kialakulása előtt túl sok ételt vegyünk magunkhoz. Nem minden arany ami fénylik.

Fontos tudni, hogy az egészségesnek vagy diétásnak címkézett ételeknek, például az olajos magvaknak, aszalt gyümölcsöknek is van kalóriatartalma, sokszor nem is kevés, azokat se fogyasszuk korlátlanul! Jó, ha megreformáljuk a régi recepteket -például hozzáadott cukor nélkül vagy magasabb rosttartalommal készítjük-, de a reform recepteknek is ugyanúgy van energiatartalmuk, amit érdemes szem előtt tartani. Fogyasszunk salátát vagy levest előételnek! Az ételek rost- és folyadéktartalma segít az teltségérzet kialakításában. Ha az előételként, köretnek kínált salátával és zöldséggel megpakoljuk a tányérunkat, feltehetően kevesebbet fogunk enni a főételből és főként a desszertből. A leves is eltelít, és víztartalmával hozzájárul az ajánlott napi 2-2,5 l folyadékbevitelhez. Nyilván az lenne az “ideális” ha egyáltalán soha nem inna senki, hiszen az alkohol egészségre gyakorolt negatív hatásairól rengeteget hallhatunk. Az ünnepek alatt viszont szinte természetes, hogy koccintunk, ha már együtt a család. Az alkohol kalóriatartalma magasabb a zsírnál is és még a folyadékpótlásra sem alkalmasak. Étkezésekhez fogyaszthatunk egy-egy pohárkával, de a mértékletesség s a minőség az ünnepi időszakban is fontos: törekedjünk, hogy ne igyunk alkoholt minden nap és egyszerre is csak kis mennyiségben.

Mindenképp illesszünk be halat a menüsorba! A hétköznapokon is igyekezzünk a zsíros húsféléket olykor szárnyasokkal és hallal helyettesíteni. Erre nincs is jobb alkalom, mint a karácsony, hiszen ilyenkor sok helyen hagyományosan halétel kerül az ünnepi asztalra. Sajnos sok családban szinte ez az egyetlen eset, amikor az év során halat esznek, miközben hetente legalább egyszer kéne fogyasztani. A halat nagyon változatosan el lehet készíteni, érdemes kísérletezni. Fontos, hogy ezeken a napokon is aktívak legyünk. Talán a termek nem lesznek nyitva és az ünnepek alatt talán az edzést is szeretjük kicsit hanyagolni. Nyilván, akinek jól esik és ráveszi magát nagyon jól teszi, ha az ünnepek alatt is rendületlenül edz, de akár a napi séta, tánc vagy játék a gyerekekkel is átmozgat és segít, hogy ne csak lustálkodjunk az étkezések között. Ha vagyunk olyan szerencsések, hogy nem kell a két ünnep között dolgoznunk, szervezzünk kirándulást akár a tágabb családdal vagy barátokkal így közös élménnyel is gazdagodhatunk. Fontos, hogy a karácsony önmagában nem okolható a hízásért. Az ünnepek alatt megőrizhetjük vonalainkat a megszokott finomságok élvezete mellett is. Ehhez csupán jó szokások szükségesek, reform receptekkel pedig biztosra mehetünk.

Ha érdekelnek reform ünnepi receptek, esetleg ha meglepnéd családtagodat táplálkozási- és életmód tanácsadással, írj bátran e-mailt: [email protected]


Lájkolj minket Facebookon: Király Fitness – Nagyvárad tér
Kövess Instagramon: Király Fitness – Instagram
Iratkozz fel YouTube csatornánkra: Király Fitness – YouTube