
Közvetlenül a szénhidrátok után (itt olvashatsz a démonizált szénhidrátokról) ejtenék néhány szót az élelmi rostokról, vagyis az emészthetetlen szénhidrátokról is.
Két fő csoportjukat különböztetjük meg: a vízben oldhatóakat (pl. pektin, hidrokolloid) és a vízben oldhatatlanokat (pl. cellulóz, rezisztens keményítő). A vízoldható rostok megtalálhatók különböző zöldségekben, gyümölcsökben.
Kedvező élettani hatásaik közé tartozik a glükóz elnyújtott felszívódása, ezzel szabályozva a vércukor-szintet, teltségérzet kialakítása és a koleszterinszint-, illetve a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatának csökkentése. 

A vízben nem oldódó rostokat elsősorban hántolatlan gabonafélék, gyümölcsök héja, diófélék tartalmaznak.
Ez a fajta rost csökkenti az éhségérzetet, elősegíti a az egészséges bélműködést, ezzel megakadályozva a széklet pangását és így fertőzések, karcinogén vegyületek kialakulásának kockázatát. Ebbe a csoportba tartoznak a fermentálható rostok is, ezek oligoszacharidok melyeket prebiotikumoknak is neveznek. Ezek a rostok elsősorban a bélbaktériumokat táplálják, ezzel elősegítve bizonyos tápanyagok (pl a kalcium) felszívódását.
A keményítőt és élelmirostot tartalmazó élelmiszerek általában jelentős vitamin- és ásványi anyag összetétellel is rendelkeznek. Ezen túl a rostdús élelmiszerek kevesebb zsírt- és keményítőt tartalmaznak, viszont segítenek a jóllakottság érzésének kialakításában, tehát a zöldségek, gyümölcsök, teljes őrlésű gabonafélék kiváló kiegészítői lehetnek testsúly csökkentő diétáknak.
Különböző magas rosttartalmú fogyókúrás étrendkiegészítők használata önmagukban nem feltétlenül előnyös, ugyanis ezekből hiányoznak más hasznos fitonutriensek.
A magyar ajánlás szerint az ideális élelmi rost bevitel 25-35 gramm naponta. Ezt napi teljes őrlésű gabonafélék, zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával fedezhetjük. 