A növényi alapú táplálkozás előnyei - Király Fitness

Király Fitness

Az előző cikkben a vegetáriánus táplálkozás általános tudnivalóiról olvashattuk, valamint a növényi fehérjék komplettálásáról. Most egy kicsit fejtegetve a témát, szólnék néhány szót vegetáriánizmus előnyeiről is. Epidemiológiai vizsgálatok igazolják, hogy bizonyos betegségek (mint például az obezitás, kardiovaszkuláris megbetegedések, cukorbetegség, daganatos betegségek, epekő, vesekő, osteoporosis, ízületi gyulladás vagy időskori demencia) ritkábban fordulnak elő növényi étrendet követők körében. Ezt a hatást nem lehet egyértelműen az állati termékek csökkentésének tulajdonítani, hiszen a vegetárinusok az életmódjuk más területeire is fokozott figyelmet szentelnek. Különböző felmérések alapján a vegán étrendet követők fogyasztanak legtöbbet a feldolgozatlan növényi alapanyagokból és általában elfogyasztják a táplálkozási ajánlásokban szereplő napi zöldség- és gyümölcsmennyiséget. Az adatok ugyanakkor arra engednek következtetni, hogy a vegán és a vegetáriánus étrend mellett sem feltétlenül mindig teljesül az ajánlott zöldség- és gyümölcsfogyasztás az egyének szintjén. Ez annak köszönhető, hogy sokan csak a kerülendő elemekre fókuszálnak. A jelentős növényi eredetű élelmiszerfogyasztás együtt járhat néhány tápanyag, pl. C-vitamin, magnézium, B1- és B6-vitamin, valamint folsav nagyobb felvételével, valamint egyes, hasznos fitokemikália (pl. karotinfélék, polifenolok) számottevő mennyiségű bevitelével.

Mi az amivel még hozzájárulnak a táplálkozás által az egészségükhöz?

– Többnyire tartózkodnak a túlzott energia-beviteltől.

– A magas rostbevitel telítő hatása és a több mozgás is segít az ideális testtömeg megőrzésében. Ez nem vonatkozik ez azokra, akik csak a hús elhagyását értik a vegetáriánus étrend alatt, ugyanakkor rendszeresen és nagy mennyiségben fogyasztanak olajat, lisztet, cukrot.

– Több növényi eredetű fehérje fogyasztása. Elsősorban a gabonafélék és a száraz hüvelyesek nagyobb mennyiségéből ered.

– Csökkentett zsírbevitel, kevés telített zsírsav értékesebb zsírsavösszetétel. Állati eredetű zsiradék csak a tejből, a tejtermékekből és a tojásból kerül a szervezetükbe (megengedőbb irányzatok esetén). Ezáltal alacsonyabb koleszterin bevitel.

– Magasabb rostbevitel, ami a nagy mennyiségű cereáliák- és zöldség-, gyümölcsfogyasztásnak köszönhető.

– Kevés só felhasználás

– Ideális esetekben minimális cukorfogyasztás, kerülik a feldolgozott, finomított élelmiszereket. Jellemzőbb a méz vagy természetes édesítőszerek felhasználása.

– Flexitáriánus táplálkozás esetén a húsos- és húsmentes napoknak köszönhetően kellően változatos lehet az táplálkozás.

Az Amerikai Dietetikusok Szövetségének álláspontja alapján a megfelelően összeállított vegetáriánus étrend – beleértve a vegán étrendet is – egészséges, tápanyagtartalom szempontjából megfelelő és egészségügyi előnyöket biztosít az egyes betegségek megelőzésében és kezelésében egyaránt. A jól megtervezett vegetáriánus étrend megfelelő az egyén számára bármely életszakaszban, beleértve a terhesség, szoptatás ideje alatt, gyermekkorban, felnőtteknél és sportolóknál egyaránt.

A következő cikkben a nem megfelelően összeállított növényi étrend veszélyeiről fogok írni.

 

Valkai Fruzsina, A Király Fitness Táplálkozási Tanácsadója

 

Kövess minket Facebookon: Király Fitness – Nagyvárad tér

Instagramon: Király Fitness – Instagram

Iratkozz fel YouTube csatornánkra: Király Fitness – YouTube

Hozzászólás