
Két fő energiaforrásunk a szénhidrátok és a lipidek (zsírok, olajok).
Egészségünket és energizáltságunkat nagyban befolyásolja e két tápanyag megfelelő arányú bevitele (egyoldalú táplálkozási szokások esetén vagy az egyik vagy a másik aránya magasabb, illetve alacsonyabb az ideálistól). A Magyar ajánlás szerint a szükséges minimális szénhidrátbevitel 100 gramm vagy 45-65 energiaszázalék naponta (ez az érték nyilván függ az egyén korától, nemétől, testtömegétől, fizikai aktivitásától is).
A szénhidrát mennyiségi növelése alatt a teljes kiőrlésű gabonafélékre, zöldségekre, hüvelyesekre és gyümölcsökre gondolunk, melyekben keményítő mellett természetes élelmirostok (vízben oldódó és emészthetetlen rostok), vitaminok, ásványi anyagok és cukrok is találhatók. Miért nem ajánlott hosszútávon a szénhidrát megvonással járó diéta?
–Izomvesztés: alacsony energiabevitel mellett a szénhidrát raktárak kiürülnek (glikogén), így a szervezet kénytelen a szöveti fehérjékből energiát nyerni.
–Vércukorszint ingadozása: ingerültséghez, koncentrációs zavarhoz, levertséghez és a só-víz háztartás felborulásához vezethet.
– Emésztési panaszok: szénhidrátszegény diéta esetén természetes forrásból nehéz fedezni a szükséges élelmi rostokat.
– Hiánybetegségek: a gabonafélék szénhidráttartalmuk mellett vitaminokat (főleg B-vitaminok) és ásványi anyagokat (vas, kalcium, magnézium stb.) is tartalmaznak, melyek bevitele nélkülözhetetlen többek között az emésztés vagy az idegrendszer egészséges működéséhez.
– Egyhangúság: Gabonafélék, gyümölcsök körének megszorításával nehéz sokszínű étrendet összeállítani. Ez egy idő után kedvtelenséghez vezethet, elvész a táplálkozás nyújtotta élvezet.
A lényeg, hogy táplálkozzunk sokszínűen, figyeljünk az arányokra, mennyiségekre, tehát kerüljük a szélsőségeket!
Valkai Fruzsina, a Király Fitness Táplálkozási Tanácsadója